Afbouw Salderingsregeling 2 jaar uitgesteld

Afbouw Salderingsregeling 2 jaar uitgesteld

Afbouw salderingsregeling voor 2 jaar uitgesteld

Het is lang stil geweest rondom de ingediende wetswijziging om het salderen af te bouwen. Maar er is nu eindelijk nieuws over de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Minister Jetten laat weten dat de afbouw met 2 jaar wordt uitgesteld.

Wetswijziging:

Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel startte de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2023. Tot 2031 zouden mensen met zonnepanelen dan 9 procent per jaar minder mogen salderen. Voor de rest van hun opgewekte stroom krijgen ze dan nog een marktconforme prijs. Deze zal vermoedelijk tussen de 8 á 10 cent per kWh liggen (kilowattuur).

Nog 2 jaar salderen:

Minister Jetten (Klimaat & Energie) liet afgelopen vrijdag weten dat de afbouw wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. Mensen met zonnepanelen krijgen hierdoor 2 jaar langer hetzelfde tarief voor hun opgewekte stroom als zij die ook betalen aan hun energieleverancier. De afbouw zal nu wel sneller verlopen, de saldering stopt per 1 januari 2031.

Snellere afbouw:

De afbouw zal veel sneller gaan. In het eerste jaar zal maar liefst 36 procent zijn, vanaf 1 januari 2025. Vanaf het  jaar daarop zal de afbouw verlopen volgens de oorspronkelijk koers van 9 procent per jaar. In 2031 zal de overgebleven 28 procent verdwijnen dat in 2030 nog gesaldeerd mag worden.

Bron: Nieuwsbrief Zelf Energie Produceren d.d. 24-05-2022